Lekker wonen. Met lagere lasten. Bel 053-4349922 om te weten hoe.

Goed advies obv van onze wensen en mogelijkheden

  Hypotheek Adviescentrum Le Garage heeft naar aanleiding van onze wensen een advies gegeven wat nog beter aansloot dan wat ik zelf al
  voor die tijd had uitgezocht. In 3 avonden alles doorgenomen, besproken en rondgemaakt

Duurzaam wonen

Geschreven door Eric Bruinsma op .

Photo credits: Flickr, Intel Free Press
duurzaam wonenDuurzaamheid: een snel ingeburgerd begrip dat te maken heeft met het evenwicht tussen mens en milieu om de leefbaarheid van de aarde te behouden v oor toekomstige generaties. Duurzaam wil zeggen dat iets “lang meegaat”, dat het blijvend is. Huizen worden tegenwoordig gebouwd van duurzame materialen met allerlei energiebesparende voorzieningen. Het milieu moet zo min mogelijk belast worden, de natuurlijke hulpbronnen van de aarde mogen niet uitgeput raken en op energie moet zo veel mogelijk bespaard worden.

We kiezen vaker voor aardwarmte, zonne- en windenergie en sinds kort hebben de meeste woningen een energielabel. Wie nu een huis koopt, kan dus aan het energielabel zien hoe “duurzaam” dat huis met de energie omspringt. De duurzaamheid van de constructie zal meegenomen worden door de taxateur, maar hoe zit eigenlijk het met de duurzaamheid van de hypotheek?

Een hypotheek afsluiten is het lenen van een aanzienlijke som geld en er verstrijkt heel wat tijd voordat we die lening hebben afbetaald. In de tussenliggende periode moet het niet zo zijn dat deze lening zo zwaar op het budget drukt, dat de middelen uitgeput raken. Met andere woorden, ook bij het afsluiten van een hypotheek is het idee van duurzaamheid belangrijk. Het evenwicht tussen inkomsten en uitgaven moet tijdens de gehele looptijd van de hypotheek bewaard kunnen blijven. Ook als er gezinsuitbreiding komt, een andere baan, of als de verhouding tussen inkomsten en uitgaven op een andere manier beïnvloed wordt.

De financiële autoriteit AFM stelt daarom ook dat bij het afsluiten van een hypotheek gekeken moet worden naar de levenscyclus. Maar met je eigen gezonde verstand kun je dat natuurlijk ook bedenken. Ga je op zoek naar een hypotheek die bij je past, houd dan ook die duurzaamheid in gedachten: past de hypotheekvorm die jij in gedachten hebt ook over 10 of 20 jaar nog bij je?

De grootste bijdrage aan de duurzaamheid van je hypotheek lever je zelf. Neem de tijd en sta eens stil bij wat jouw wensen zijn. Bij het uitzoeken van een huis houd je daar immers ook rekening mee. Wil je in een kindvriendelijke buurt wonen, hoeveel slaapkamers denk je nodig te gaan hebben voor je gezin, wil je dichtbij je werk wonen of juist niet, is een grote tuin een must, of heb je een hekel aan tuinieren…

En zo kijk je ook naar je hypotheek. Wil je de vrijheid hebben om minder te gaan werken, of wil je veel kunnen blijven reizen? Wil je eerder stoppen met werken als dat kan, wil je “later” nog voldoende mogelijkheden hebben om geld uit te kunnen geven aan een flinke verbouwing, of wil je alleen maar het geruste idee hebben dat aan het einde van de looptijd van je hypotheek alles, maar dan ook echt alles, afgelost is?

Bedenk waar jouw prioriteiten liggen en bespreek die met je hypotheekadviseur. Die kan er dan voor zorgen dat je hypotheek geen dwangbuis is, maar juist als een maatpak als gegoten zit.