Lekker wonen. Met lagere lasten. Bel 053-4349922 om te weten hoe.

Goed advies obv van onze wensen en mogelijkheden

  Hypotheek Adviescentrum Le Garage heeft naar aanleiding van onze wensen een advies gegeven wat nog beter aansloot dan wat ik zelf al
  voor die tijd had uitgezocht. In 3 avonden alles doorgenomen, besproken en rondgemaakt

Eigen haard...

op .

Photo credits: Flickr, See-ming Lee

vogelhuisjes 372"Te rijk om te huren, te arm om te kopen" riepen de kranten vorige week. Het probleem dat hier werd gesignaleerd: er zijn veel te weinig betaalbare huurhuizen en een hypotheek krijgen voor een koopwoning is voor jonge starters vaak niet gemakkelijk . Een grote groep mensen verdient te veel om in aanmerking te komen voor een huurwoning in de sociale sector, maar kan de hoge huurprijzen in de vrije sector ook niet betalen. En meer smaken zijn er niet. Tussen de sociale en de vrije huurprijzen gaapt een diepe kloof. Een kloof die goed overbrugd zou kunnen worden door een koopwoning met een betaalbare hypotheek.

Financiële hygiëne

Een paar tips voor wie liever arm koopt dan rijk huurt. Wie van plan is om een huis te gaan kopen, en dus een hypotheek nodig heeft, moet eerst zorgen dat hij of zij zelf alles goed op een rijtje heeft. Een goede voorbereiding is het halve werk: nog voordat je op zoek gaat naar een huis, en naar een hypotheekadviseur die jou gaat helpen bij de aanschaf van dat huis, zorg je er voor dat je financiën er blozend uitzien. Niet pas als je dat droomhuisje gespot hebt en liefst gisteren die hypotheek geregeld wilt hebben, maar nu, meteen. Financiële hygiëne is belangrijk: sparen, niet lenen, ook niet rood staan (denk aan de BKR!) en je goed inlezen wat betreft de beschikbare hypotheekvormen.

Je bent bekender bij de BKR dan je denkt

Wat die BKR betreft: vergeet niet dat ook de mogelijkheid tot rood staan bij je bank geregistreerd staat. Elk krediet(je) dat je hebt, staat in de BKR-database. Een hypotheekverstrekker kan die gegevens rechtstreeks opvragen. Deze gegevens zijn van invloed op je maximale hypotheekbedrag. Immers: hypotheekverstrekkers willen graag weten wat je andere betalingsverplichtingen zijn. De mogelijkheid om een bepaald bedrag rood te staan, wordt daarbij gewoon meegeteld, of je daar nou gebruik van maakt of niet. De hypotheekverstrekker kijkt naar de hoogte van je totale kredietbedrag en legt dat naast je inkomen. Dit gecombineerde plaatje bepaalt wat jij maximaal aan hypotheek kunt krijgen. Dat zal een lager bedrag zijn als er leningen en kredieten op je naam geregistreerd staan. Denk dus aan je "financiële hygiëne! Die kan net het verschil maken tussen het kunnen kopen van je eigen droomhuis of nog jaren een (te) dure huurwoning moeten betalen.

Advies

Een hypotheekadviseur kan je ook voordat je dat droomhuis hebt gevonden, al goede diensten bewijzen. Hij kan je vertellen wat je allemaal op orde moet hebben, welke hypotheekvormen er voor jou zijn, en wat je nu al vast kunt doen om, zodra je het vindt, moeiteloos dat droomhuis te kunnen kopen. Informatie over hypotheken en alles wat daarbij komt kijken, vind je op deze website. Naast alle informatie en te downloaden brochures maakt ben ik regelmatig online zodat je via de chatfunctie je vragen kunt stellen. Maar bellen kan ook natuurlijk. Eric Bruinsma, +31 53 434 99 22. Durf te vragen!