Lekker wonen. Met lagere lasten. Bel 053-4349922 om te weten hoe.

Goed advies obv van onze wensen en mogelijkheden

  Hypotheek Adviescentrum Le Garage heeft naar aanleiding van onze wensen een advies gegeven wat nog beter aansloot dan wat ik zelf al
  voor die tijd had uitgezocht. In 3 avonden alles doorgenomen, besproken en rondgemaakt

Een vrouw kan de was doen, en de hypotheek!

op .

Photo credit: Vox Efx / Foter / CC BY

ox Efx Foter CC BY 372Laatst las ik een column van twee geleerde dames waarin verteld werd over een onderzoek dat aantoonde dat, in Amerika, de vrouw de uiteindelijke beslissing neemt over welke hypotheek wordt afgesloten.

Daar werd meteen een betoog aan verbonden over vrouwen die natuurlijk zenuwachtig waren voor hun “hypotheekgesprek” en die dus een beetje op hun gemak gesteld moesten worden door de hypotheekadviseur. Er lag een schone taak voor de adviseur: aangename omgeving, kopje thee en vooral niet te ingewikkeld doen.

En nu koppen de financiële columns in de (dag-) bladen dat vrouwen te weinig van hun hypotheek afweten. Nou, dat wordt dan een interessante combinatie.

Maar misschien kunnen we het ook even van de andere kant bekijken. Waarbij we ook nog even de kanttekening moeten plaatsen dat het bovengenoemde onderzoek van 2010 dateert en dat het dus niet echt om recente bevindingen gaat. Maar goed: is het juist dat de mening van de vrouw doorslaggevend is? Dat zou kunnen. In de loop der jaren zijn vrouwen steeds meer deel gaan uitmaken van het economische proces, meer gaan verdienen, hebben meer invloed gekregen, dus waarom zou dat in de privésfeer ook niet het geval zijn?

Maar om er dan meteen vanuit te gaan dat de vrouw die bij ons aan tafel zit voor een hypotheekgesprek nerveuzer is dan een man? En waarom zouden we die vrouw die zo snugger is dat ze kan beslissen welke hypotheek ze wil, proberen te verleiden met sfeervolle verlichting, een extra potplant en een kopje thee? Laat staan dat we voor haar plezier het gesprek lekker simpel zouden moeten houden.

De goed opgeleide, geëmancipeerde, en (meestal) werkende vrouwen waarmee ik over de hypotheek praat, weet vaak precies wat ze wil, is goed voorbereid en wil zaken met je doen. Erg zenuwachtig komen ze op mij niet over. Natuurlijk krijgen ze thee, of koffie, en een zinvol gesprek over de voor- en nadelen van de verschillende hypotheekvormen en alle andere opties die er zijn.

Het tweede onderzoek, dat recent de kranten haalde, zou uitgewezen hebben dat de gemiddelde Nederlander te weinig afweet over de status van zijn hypotheek. En dat was meer het geval bij vrouwen dan bij mannen. Misschien verdiepen de meeste mensen zich alleen in het hele hypotheekproces als het echt nodig is, als er een huis gekocht wordt, of als de rente zo laag is dat iedereen begint te praten over oversluiten. En gaan ze er al die andere jaren vanuit dat ze het destijds samen met hun adviseur goed geregeld hebben. Misschien hebben ze zelfs een adviseur gekozen die ook nazorg biedt en dus weinig aanleiding om zich geregeld bezig te houden met de status van hun hypotheek.

Wat maar weer bewijst: je moet niet alles geloven wat er in de krant staat. Eén ding blijft natuurlijk altijd wel van belang als het om een hypotheek gaat: zorg dat je goed weet waar je aan begint, wees niet bang om vragen te stellen. En sluit als je dat een fijn idee vindt ook meteen een nazorgabonnement af. Een voorbeeld hiervan vindt je op deze site.