Lekker wonen. Met lagere lasten. Bel 053-4349922 om te weten hoe.

Goed advies obv van onze wensen en mogelijkheden

  Hypotheek Adviescentrum Le Garage heeft naar aanleiding van onze wensen een advies gegeven wat nog beter aansloot dan wat ik zelf al
  voor die tijd had uitgezocht. In 3 avonden alles doorgenomen, besproken en rondgemaakt

Dubbele aftrek

op .

imagesIn de regels van de Belastingdienst over de aftrek van ‘rente en kosten’ van de hypotheek, staat een regeltje dat de aftrek van afsluitprovisie beperkt. Je weet wel, de afsluitprovisie die je aan de bank betaalt voor je hypotheek. Die afsluitprovisie is meestal 1% van de hypotheeksom. Fiscaal mag het maximaal 1,5% zijn – met een absoluut maximum van € 3.630. Het meerdere is ook wel aftrekbaar, maar moet dan wel gespreid over de looptijd van de hypotheek opgevoerd worden. Dat is al jaren zo, dat bedrag is ook niet geindexeerd ofzo.

Maar – zo blijkt nu – dit maximum geldt per belastingplichtige! Dat heeft de Belastingdienst pas uitgesproken in een discussie daarover. En dat scheelt nogal voor fiscale partners.

Stel, je koopt samen met je partner een huis, en betaalt € 5.000 aan afsluitprovisie. We leefden in de veronderstelling dat je dan in het jaar van afsluiten € 3.630 mocht opvoeren bij de kosten, en dan de rest moest spreiden over de looptijd (€ 1.370 / 30 = zo’n € 45 per jaar). Nu weten we dus dat die volledige € 5.000 gewoon afgetrokken kan worden. Alleen als je boven de € 7.260 aan afsluitprovisie uitkomt, krijg je nog te maken met dat spreidingsverhaal.

Tags: belastingen belastingdienst fiscus aftrekposten hypotheekaftrek afsluitprovisie rentekosten looptijd