Einde looptijd

Als de looptijd van je hypotheek eindigt, moet deze afgelost zijn. Bij sommige hypotheekvormen los je tijdens de looptijd verplicht af, vaak elke maand een deel. Bij andere hypotheekvormen los je aan het einde van de looptijd de gehele hypotheek in een keer af. Ook combinaties van verschillende hypotheekvormen zijn mogelijk. Hieronder de diverse scenario’s afhankelijk van de hypotheekvorm:

Annuïteitenhypotheek of Lineaire Hypotheek

Aan het einde van de looptijd is je hypotheek geheel afgelost. Je ontvangt een bevestiging dat het hypotheekbedrag volledig is afgelost. Daarna kun je de hypotheek door de notaris laten uitschrijven (‘doorhalen’) bij het Kadaster.

Spaar- of belegginshypotheken

Bij deze hypotheekvormwordt wordt gespaard of belegd om af te lossen aan het einde van de looptijd.

Dat is bijvoorbeeld het geval bij een:

  • (Bank)spaarhypotheek
  • Beleggershypotheek
  • Maatwerkhypotheek
  • Levenhypotheek

Bij deze hypotheekvormen spaar je maandelijks of leg je maandelijks een bedrag in. Met dit bedrag bouw je vermogen op waarmee je de hypotheek aan het einde van de looptijd (geheel of gedeeltelijk) aflost. Bij een beleggershypotheek kan het opgebouwde vermogen het einde van de looptijd lager zijn dan gepland.

Aflossingsvrije hypotheek

Hierbij moet de hypotheek aan het einde van de looptijd in een keer helemaal worden afgelost. Omdat je via jouw hypotheek geen vermogen opbouwt, moet je dat met eigen geld doen. Houd je een schuld over? Dan ontvang je voor het einde van de looptijd een aflosnota. Hierin lees je welk bedrag je nog moet aflossen en hoe je dat kunt doen.

Wat als u niet kunt aflossen?

Denk je dat je niet voldoende eigen geld heeft om de hypotheek geheel af te lossen aan het einde van de looptijd? Maak dan zo snel mogelijk een afspraak met ons om te kijken naar de mogelijkheden.

Verlengen looptijd hypotheek

Afhankelijk van jouw financiële situatie is het dan misschien mogelijk om de looptijd van de hypotheek met 10 jaar te verlengen. En om de hypotheek om te zetten naar bijvoorbeeld een Annuïteitenhypotheek. Je betaalt dan nog 10 jaar langer maandelijks rente en aflossing. Maar dan is je schuld daarna ook afgelost.